Avantajele producerii puietilor containerizati de rasionoase:
- Se obtin puieti apti de plantat intr-un sezon de vegetatie (Aprilie-Octombrie).
- Puietii de molid la finalul lui Octombrie vor avea aprox. 5 mm la colet si inaltimea de 25-30 cm.
- Se elimina necesitatea repicarii puietilor si manipularii puietilor cu radacina nuda.
- Se elimina necesitatea utilajelor de pepiniera: tractoare, pluguri, semanatoare, dislocatoare; automat si nevoia de combustibil pt acestea
- Se reduce semnificativ necesarul lucrarilor de plivire
- Costul competitiv de productie a puietiilor de molid, fiind de 290 Ron/1000 puieti (29 bani / puiet)
- Necesita spatiu redus de productie in pepiniera. Pentru producerea a 1 milion puieti de molid este necesar un spatiu de 3 000 m2.
- Se elimina stresul fiziologic al puietilor prin lucrarile de repicare si plantarea definitive.
- Puietii cu bal de pamant la radacina au o reusita a regenerarii net superioara la plantare (aprox 95%), comparativ cu puietii cu radacina nuda care sufera de stresul transplantarii, fiind mult mai expusi la posibila seceta imediat dupa plantare. Un puiet cu bal de pamant la radacina poate rezista la o seceta de cel putin 3 saptamani dupa plantare. Astfel perioada de plantare se mareste semnificativ, atat toamna cat si primavara.
- Productivitatea plantarii puietilor cu radacina protejata este net superioara comparativ cu plantarea puietilor cu radacina nuda. Productivitatea plantarii puietilor de molid este de aprox - 1500 puieti /zi/ echipa de plantat.
- Containerele se pot refolosii timp de 10-15 ani (adica 10-15 cicluri de productie); fiind produse dintr-un material de plastic special tratat avand o garantie de 10 ani.
- Toate tarile din Centrul si Vestul Europei produc puieti forestieri in containere inca din anii 90. Din anul 2000 pana in prezent Polonia si Tarile Baltice au trecut de la productia de puieti cu radacina nuda la 100% productie de puieti forestieri in container.